tirsdag 6. april 2010

Harmonien har forsvunnet. Forsvinner resultatene også?

HTC-Columbia har i et par år vært stjernelaget. Takket være eksepsjonelle ryttere og godt lagsammarbeid, har de vært laget med klart flest seire de siste to sesongene. Nå virker det som at harmonien er borte. Før året mistet de en haug med stjerner (Hincapie, Kirchen, Boasson Hagen blant annet), men allikevel virker det til å være trangt i kapteinstolen i laget. I hvert fall ser de to eminente spurteren, Mark Cavendish og Andre Greipel seg nødt til å angripe hverandre verbalt i media. Grunnet tannpine har ikke Cavendish funnet formen ennå. Den vanlige mengden med seire som briten kjører inn har uteblitt. En eneste etappeseier er det blitt så langt. Allikevel har Columbia vunnet nesten like mange ritt så langt denne sesongen, som i fjor (12 seire i år, mot 15 i fjor per 6. april). Så hvem har sørget for alle disse seierne?

Ironisk nok er det rytteren som får gjennomgå i media av Mark Cavendish, Andre Greipel. Han har syklet hjem halvparten av seierne til laget denne sesongen. I dag kan vi lese at Cavendish sier at han utvilsomt er den beste spurteren av de to, og at Greipel bare vinner småløp. Begge påstandene kan begrunnes, men vinner virkelig Greipel bare småløp? Det er i bestefall en sannhet med moderasjoner. Tour Down Under er kanskje ikke det aller største løpet, men det er et Protour løp, og derfor er tre seire og sammenlagtseier et veldig sterkt resultat. Skittkastingen kan potensielt skape grupperinger innad i laget. Siden Cavendish og Greipel så godt som aldri sykler samme ritt, kan det etterhvert bli slik at hver av spurterne får "sine egne" hjelpere. Et team til å trekke opp Cavendish og et til å trekke opp Greipel. Det er i så tilfelle så langt unna den vennskapelige stemningen som har preget laget siden Bob Stapleton tok over.

Hvor har det egentlig blitt av nevnte Stapleton. Eieren av laget, som de seneste årene har opptrått i media som selve symbolet på roligheten og vennskaplighet i laget, er nå helt borte. Har stjernestatusen til enkelte av rytterne vokst over nivået Stapleton kan takle? Har han begynt å miste kontrollen over rytterstallen sin? Som sagt har årets sesong nesten vært like god som forrige sesong, men de største seierne har uteblitt. Har laget egentlig nok kvaliteter til å vinne de store klassikerne, eller er det "bare" etappeseire laget kommer til å sitte igjen med etter endt sesong? Med en redusert bredde i stallen og begge superspurterne på kontrakter som går ut etter sesongen, kan superlaget "gå under". Et mulig scenario kan være at Cavendish blir satset på i år, men drar til Team Sky etter sesongen. Kanskje vil Greipel bli så fornærmet over at Cavendish blir prioritert denne sesongen, at også han ønsker seg til et nytt lag før 2011. Da kan plutselig Columbia laget stå på bar bakke, og hele fundamentet deres være revet bort. For første gang siden Bob Stapleton overtok før 2008 sesongen, møter laget problemer. Hvordan de takler disse problemene vil gi oss svar på akkurat hvor solid laget er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar